جوان واينترنت چاپ
مقالات شما
سه شنبه, 21 فروردين 1386 13:56
تعداد بازدید :7358
عصر جديد را عصر انقلاب در ارتباطات ناميده اند و روشنترين نشانه اين قرن انفجار اطلاعات است. در اين قرن اطلاعات، دانش و آگاهي، معادل توانايي انسان و بزرگترين سرمايه سازگاري او با دنياي جديد است .اينترنت به عنوان يك پديده جهان شمول امكان وفرصتي براي كاربران فراهم مي كند كه بتوانند تمام اطلاعات و خدمات مورد نياز خود را هر زمان ، هر كجا و به هر ميزان كه بخواهند، دريافت كنند . بنابراين در جهان امروز، فرهنگ رسانه اي با برتري رسانه اينترنت ، فراگيرترين و مسلط ترين فرهنگ تاثيرگذار در جامعه است. مركز ثقل اين تاثير روي نسل در حال رشد يعني نوجوانان و جوانان است. به عبارت ديگر بخش قابل توجهي از زندگي جوانان امروز را ارتباط با اينترنت تشكيل مي دهد. اما قبل از هر چيز بايد ديد كه اينترنت چيست وچه امكاناتي را در اختيار جوانان و كاربران آن قرار مي دهد؟
عصر جديد را عصر انقلاب در ارتباطات ناميده اند و روشنترين نشانه اين قرن انفجار اطلاعات است. در اين قرن اطلاعات، دانش و آگاهي، معادل توانايي انسان و بزرگترين سرمايه سازگاري او با دنياي جديد است .اينترنت به عنوان يك پديده جهان شمول امكان وفرصتي براي كاربران فراهم مي كند كه بتوانند تمام اطلاعات و خدمات مورد نياز خود را هر زمان ، هر كجا و به هر ميزان كه بخواهند، دريافت كنند . بنابراين در جهان امروز، فرهنگ رسانه اي با برتري رسانه اينترنت ، فراگيرترين و مسلط ترين فرهنگ تاثيرگذار در جامعه است. مركز ثقل اين تاثير روي نسل در حال رشد يعني نوجوانان و جوانان است. به عبارت ديگر بخش قابل توجهي از زندگي جوانان امروز را ارتباط با اينترنت تشكيل مي دهد. اما قبل از هر چيز بايد ديد كه اينترنت چيست وچه امكاناتي را در اختيار جوانان و كاربران آن قرار مي دهد؟

لغت اينترنت يا انترنت مخفف دو كلمه international network يا شبكه بين المللي است كه به وجود يك شبكه جهان گستر ارتباطات و مخابرات بين الملل اشاره مي كند .اينترنت شي اي مادي و قابل لمس كردن نيست. موجودي ديجيتالي (رقمي )است كه به موازات تجربه انسان حركت مي كند ومي تواند انواع اطلاعات ودانستني ها را در دسترس ما قرار دهد .

ارتباط با اينترنت مي تواند به رشد مهارتهاي مختلف ياد گيري منجر شود .مهارت تعامل با فرهنگهاي مختلف، مهارت پرورش دانش وبه كار گيري آن در زندگي فردي و اجتماعي .اينترنت چيزهايي مانند نرم افزار، موسيقي، تصاوير چند رسانه اي ،فيلم و متن را در شكل ابزارهاي الكترونيكي در اختيار ما مي گذارد و در عين حال روش مقرون به صرفه اي است كه با آن مي توان تلفن هاي راه دور را تبديل به تلفن داخل شهري كرد. اينترنت امكان ارتباط پويا و باز را براي مكالمه تعداد زيادي از مردم در يك زمان فراهم مي كند .البته در كنار اين مزاياي بزرگ بايد در كمين خطرهاي پنهان آن نيز بود. اينترنت از يك سو بهترين و غني ترين بستر رشد، تحول و توسعه زندگي انسانهاست،از سوي ديگر مسمومترين و آسيب زاترين فضاي فرهنگي و تربيتي را نيز در درون خود دارد. بهترين توصيف براي كاركرد اين پديده گفته پروتاگوراس انديشمند بزرگ يونان باستان است كه ميگويد:شيء واحدي را در آن واحد هم ستايش و هم نكوهش كنند،زيرا جهان واقعي انسانها با هم متفاوت است. اشياء و مفاهيم براي افراد همانگونه خواهد بود كه تصور مي كنند و نه آنگونه كه وجود دارد.

ارتباط با اينترنت موجب احقاق حقوق مدني انسانها در زمينه هاي مختلف آموزشي، دانش افزايي واطلاع رساني شده است؛ ارزشهايي چون عدالت آموزشي ،فرصتهاي برابر اطلاع يابي، حق همگام شدن با پيشرفتهاي علمي جهان، حق دانستن شفاف، حق برقراري ارتباط آزادبا افراد و يا نهادهاي مورد نياز، حق اظهار نظر و مشاركت در فرايندهاي اجتماعي، اقتصادي، سياسي، فرهنگي هنري و زيست محيطي و.حق برخورداري از مواهب علوم و فناوريهاي نوين، حق پاسخ دهي و پاسخ طلبي در عرصه هاي مختلف زندگي، حق آموزش فراگير و بدون مرز و صدها مورد ديگر از نعمت و بركت زندگي. علاوه براین ها، توسعه منابع انساني، ايجاد اشتغال ديجيتالي،گسترش رقابت سالم اطلاع‌رساني، كاهش فقر اطلاعاتي، كاهش فاصله هاي جهاني وايجاد پل ارتباطي بين جهان غني و جهان فقير، نهادينه شدن تغيير ونوآوري در همه عرصه هاي زندگي به رغم اختلافات فرهنگي و سنتي، شكل گيري تفكر و زندگي استاندارد، تقويت خود نظارتي وخود فراگيري و پديد امدن روحيه ی پژوهش و جست وجوگري از مزاياي ديگر اينترنت درجهان امروز است.

اما با همه ی اين توصيفها و مزاياي شگفت انگيز اينترنت، بايد به جنبه هاي تاربك و آسيبهاي اخلاقي، فرهنگي و تربيتي آن نيز اشاره كرد. بسياري از ناهنجاريهاي رفتاري، از هم پاشيدگي خانوادگي، فروپاشي ارزشها، گم‌گشتگي نقشها و هويتها، سرگرداني وسر درگمي اجتماعي و فرهنگي، استفاده از آن براي مقاصد پليدي چون تهمت و افترا، فحش و ناسزا، پخش كردن صور قبيحه جنسي ،استثمار جنسي كودكان، تشويق و تحريك به دشمني و تبعيض قومي و نژادي،  تجليل و بزرگداشت جنايات بر ضد بشريت، تشویق بر جرم و بزهكاري، قاچاق و تخلف از مقررات مالي و بانكي و نظائر آن، سوء استفاده از شماره ی كارتهاي اعتباري مردم ، سرپيچي از قوانين محدود كننده قمار، بي حرمتي به حقوق فردي و صدها آفت ديگر از جمله مضرات وآسيبهاي اينترنت است .

در اين ميان جوانان امروز ما كه از عمده ترين و بيشترين كاربران اينترنت هستندبا اين مزايا و آسيبها روبرو هستند. هر نوع امكاني كه اينترنت در اختيار ما قرار مي دهد قابل بهره برداري يا سوءاستفاده است. از جمله اين امكانات كه مورد استفاده بسياري از جوانان قرار مي گيرد و جوانان بسياري اوقات زيادي را صرف آن مي كنند استفاده و ورود به وب سايتها و اتاقهاي چت است. اطلاعات موجود در وب سايت تقريبا شامل همه چيز مي شود. بيشتر مطالبي كه در وب سايتها مي يابيد مفيد، سرگرم كننده، جالب، با ارزش و بی ضررند؛ اما متاسفانه بخشي از اين سايتها شامل زشت ترين و وقيح ترين عكسها و مطالب غير اخلاقي است كه مطمئنا ورود به اين سايتها اثرات منفي بر اخلاق و منش جوانان خواهد گذاشت وقطعا اثرات سوئي در تشديد مفاسد اجتماع كنوني خواهد داشت .

از ديگر امكاناتي كه اينترنت در اختيار ما قرار داده اتاقهاي چت است. اتاقهاي چت سايتهاي گوناگون ممكن است متفاوت باشند؛ اما همگي آنها بر مبناي موضوع مشتركي شكل گرفته اند. تمامي اتاقهاي چت مكانهاي گرد همايي هستند و افراد مي توانند در آنجا در مورد موضوعات گوناگون بطور همزمان با همديگر صحبت كنند. اما متاسفانه مي توان گفت كه اتاقهاي چت نيز خطرناك هستند .بيشتر اوقات رفتن به اتاقهاي چت هدر دادن وقت است و اين در حالي است كه بسياري از جوانان بخش عمده اي از وقت خود را صرف اين كار مي كنند. گفتگوهايي كه در اتاقهاي چت جريان دارد، معمولا بي محتواست وبه صحبتهاي احمقانه مي انجامدكه هيچ سودي  ندارند. علاوه بر هدر دادن وقت با ورود به اين اتاقها شما شنواي انواع صحبتهاي زشت ،فحش و كلمات ركيك مي شويد كه بيان انها در خور و شان يك انسان نيست. گاهي اوقات هم اين صحبتها شيرين مي شود و ادامه مي يابد و منجر به شناختهايي بين دختران و پسران مي شود كه در نهايت منجر به قول و قرار ازدواج و زندگي مشترك مي‌شود. اما اينكه پس از صورت گرفتن اين ازدواجها با دردسرهاي بسيار و از راه دور ،چقدراين ازدواجها بر اساس شناخت كافي است و تا جه حد تداوم می یابد، نياز به تحقيقات بيشتري دارد.

سهولت دسترسي به مسائل غير اخلاقي و تداوم انحطاط معنوي آثار ناپسند خود را همچون زخم بر پيكره جوامع بر جاي گذاشته است كه بارزترين وجوه آن، سست شدن بنياد خانواده، انحرافات آشكار نسل جوان و افزايش جرم و جنايت در جوامع است. اما سؤالي كه در اينجا مطرح مي شود اين است كه چگونه مي توان با اين مفاسد مقابله كرد و مهمترين شيوه پيشگيري از اين مفاسد چيست ؟

از جمله روشهاي مقابله با اين مسائل زير نظر داشتن نقل و انتقال اطلاعات بر روي شبكه ها و سيستمهاي رايانه اي در چارچوبهاي قانوني است. اعمال چنين نظارت و كنترلي در سطوح مختلف از بالاترين سطح كه كنترل شبكه رايانه اي كشوري و حتي بين المللي از سوي مراجع ذيربط ،تا كنترل بهره گيري از سيستمهاي رايانه اي كودكان، نوجوانان وجوانان توسط والدين و مربيان كاملاضروري قلمداد مي شود؛ اما به نظر كافي نمي رسد.

در جامعه اي كه نظام اجتماعي آن بر پايه اصالت انسان از بعد مادي و اصل قرار دادن رفاه مادي و لذت طلبي فردي يا جمعي استوار است، بسياري از امور اخلاقي در حيطه سلايق و علايق افراد قرار مي گيرد و هر فرد آزاد و مختار به انتخاب امور مورد علاقه خود در شيوه زندگي و ارتباط خصوصي با ديگران است. اداره جوامع بر اين اساس منجر به افول مباني اعتقادي و اخلاقي شده و بسياري از تبعات مفسده انگيز و نا هنجاريهاي اجتماعي را حتي در دروني ترين و پايه اي ترين لايه هاي ساختار اجتماعي، يعني خانواده ها به دنبال داشته است .

پس مي توان گفت عمده ترين و اصلي ترين علل بروز چنين مفاسدي دوري از روحانيت و دادن تعريفي ناصحيح از انسان و مقام اوست. تا آن زمان كه انسان را موجودي مادي در نظر آوريم بر آوردن نيازهاي او نيز از بعد مادي مطرح مي شود ولي اين در حالي است كه مقام انسان بسيار شريف تر است و داراي بعد مادي و روحاني هر دو مي باشد. اگر اين ديدگاه در مورد انسان مدنظر قرار گيرد در نتيجه بايد به اموري توجه شود كه هم نيازهاي مادي او را برآورده سازد و در عين حال به بعد روحاني و تعالي معنوي او نيز توجه كند. تنها با در نظر گرفتن اين بعد از وجودانساني است كه مي توان در مقابل مفاسد مادي جهان كنوني و آنچه كه منجر به انحطاط انسان ونزول شان و مقام او مي شود ايستادگي كرد .

پس مي توان گفت مهمترين شيوه پيشگيري از وقوع مفاسد رايانه‌اي حفظ جايگاه ارزشهاي اخلاقي، روحاني و معنوي در جامعه است . هنگامي كه اشاعه فساد در چارچوب قوانين بشري مبتني بر حب نفس و اصالت لذت مقبول به شمار آيد بطورحتم اشاعه آن در چنين بستري منجر به نفوذ آن در عرصه هاي مختلف نيز خواهد شد.

حضرت شوقی ربانی، ولي امردیانت بهائی دراین مورد مي فرمايند : "در سرار عالم، درون جامعه بهايي و خارج آن ، احتياج مبرم به آگاهي و بصيرت حقيقي روحاني كه بتواند با نفوذ در حيات خلق آنان را به جنبش و هيجان در آورد، احساس مي شود. جريانات و نظامات اداري وتمسك به قواعد و قوانين نمي تواند جايگزين اين كيفيت روحي و اين روحانيتي كه جوهر و حقيقت انساني است، گردد."(1)

مي توان گفت مفيد يا مضر بودن اينترنت به ظرفيت فكري افراد و قابليت تصميم گيري ومديريتي كساني بستگي دارد كه اطلاعات را دريافت مي كنند. به همين سبب است كه امروزه موضوع مديريت كيفي اطلاعات فراتر از جمع آوري كمي اطلاعات مورد بحث قرار گرفته است. ارتباط با اينترنت اگر با مديريت اخلاقي و هدايت عقلاني توام و هدفمند گردد مي تواند به اتقان دانش و آكاهي انسان كمك كند. استفاده ی نا بجا از اينترنت، به همان اندازه خطرناك است كه استفاده نا بجا از مواد دارويي. به عنوان مثال اگر دارو با مديريت صحيح مصرف نشود، به جاي درمانگري، آسيب زايي مي كند. اينترنت نيز نظير داروي ذهني و رواني مي تواند به توسعه وظرفيت ذهني و شكوفاكردن استعدادهاي آدمي كمك كند، اما اگر اين هدف تامين نشودو انسان برده دانش رايانه اي شود به جهلي خطرناك تر از جهل بي سوادي دچار مي شود؛ زيرا امروزه تعريف جهل صرفا نداشتن اطلاعات نيست، بلكه داشتن اطلاعات غلط و يا پردازش نكردن درست اطلاعات نيز نوعي جهل است .

علم كز تو تورا بستاند                 جهل از آن علم بود بهتر(؟)

حضرت شوقی ربانی درجائی دیگر مي فرمايند: "آنچه مي تواند جوانان را كنترل كند و از سقوط در گودالهاي ماده پرستي مفرط عصر حاضر نجات بخشد قوه آييني خالص و زنده و سازنده نظير امر حضرت بهاءالله است. هنوز هم دين تنها اميد عالم به شمار مي رود؛ ولي نه ديني كه رؤساي مذهبي فعلي بيهوده سعي در موعظه آن دارند. اگر اخلاقيات از ديانت حقيقي جدا شود، تاثير خود را از دست خواهد دادو نمي تواند حيات فردي و اجتماعي راهدايت كند؛ ولي اگر ديانت حقيقي با اخلاق تركيب شود ترقي معنوي ممكن است و ديگر يك آرمان صرف محسوب نمي گردد. جوانان عصر ما به اين چنين اخلاقي بر اساس ديانت حقيقي نيازمندند. تا زماني كه اين دو به درستي تركيب نشده و به مرحله ی عمل در نيامده، هيچ اميدي براي آينده بشريت وجود ندارد."(2)

بيت العدل اعظم علی ترین مرجع تصمیم گیری دردنیای بهائی در پيامي خطاب به جوانان بهايي عالم مي‌فرمايند: "افق تيره و تار جهاني كه موعود و منجي حقيقي را نشناخته بينش نسل جوان را به شدت متاثر مي‌كند، جوانان بهايي كه منجي عالم بشريت را شناخته اند و به دليل همين شناخت ديدگاه روشني از عالم دارند در قبال نااميدي و تفريحات بيهوده، خطرناك و تاسف‌بار همقطاران خويش، بايد بلادرنگ به اين جوانان مايوس سرور معنوي، كه همچون داروئي شفابخش است، و نيز حس اميد به سوي سازندگي عطا كنند و پرتوهاي اطمينان بخش ظهور شگفت‌انگيز جمال قدم را بر دلشان بتابانند. گفتار ،رفتار، بينش، دوري از تعصبات، حسن اخلاق، حس متعالي خدمت به خلق و في الجمله كليه صفاتي كه فرد بهايي را از سايرين ممتاز مي كند بايد در حيات دروني و رفتار و روابطشان با دوست و دشمن عيان باشد."(3)

 

 

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.
shiva |1386-8-19 14:37:58
بسيار زيبا و مفيد بود
ijnm |1386-8-11 17:04:14
سلام دوست منء
شكيبا |1386-3-3 02:30:10
خيلي ممنون از اين مقالهء جامع شما. اگر
راههايي عملي در مورد چگونگي استفادهء صحيح
از اينترنت در اختيار جوانان گذاشته شود خيلي
عالي است. مثلاً چگونه مي‌توان اطلاعات موثق
و درست را از غيرموثق و نادرست تشخيص داد؟
چگونه مي‌توان به افراد متخصص و وارد دسترسي
پيدا كرد؟ چه تفريحات و سرگرميهاي سالمي از
طريق اينترنت در دسترس است؟ و مانند اينها.
معرفي سايتهاي جالب و يا معتبر بسيار ضروري
است. اي كاش قسمتي از اين سايت به معرفي چنين
سايتهايي اختصاص يابد.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."