جوان وكار چاپ
مقالات شما
يكشنبه, 30 دی 1386 15:30
تعداد بازدید :9322

 هر وقت به حرفهاي جوانهايي كه از خودشان و مشكلاتشان مي گويند گوش بدهيم، به راحتي به اين مطلب پي مي بريم كه يكي از مشكلات جوانها مشكل شغل و مسائل اقتصادي است. پس سعي مي كنم اين موضوع را بررسي كنم .

 هر وقت به حرفهاي جوانهايي كه از خودشان و مشكلاتشان مي گويند گوش بدهيم، به راحتي به اين مطلب پي مي بريم كه يكي از مشكلات جوانها مشكل شغل و مسائل اقتصادي است. پس سعي مي كنم اين موضوع را بررسي كنم .

 بهتر است مطلب را با تعريف شغل آغاز كنم. شغل يا پيشه، كاري است جهت كسب درآمد براي گذران زندگي و تامين معاش خود و خانواده كه اين فعاليت يا فيزيكي است يا عقلي و ذهني. سپس بايد به اين مطلب پرداخت كه هدف از كار كردن چيست .البته اين هدف براي افراد مختلف متفاوت است، ولي نكته مشترك ميان تمام افراد بشر كه مشغول به كار هستند يا در آينده شاغل خواهند بود اين است كه مي خواهند با كار كردن احتياجات خود و ديگران را اعم از نيازهاي مادي و معنوي بر آورده نمايند. ليكن افراد با ديدگاههاي متفاوت به اين مسئله نگاه كرده و هر يك با شرايط خاصي فعاليت مي كنند. در اين ميان مي توان به گروهي اشاره كرد كه كار را با نيت رفع حاجت و  كسب درآمد آغاز مي كنند؛ ولي به محض اينكه از اين راه سرمايه اي اندوخته نمودند حس زياده خواهي آنها تحريك مي شود و به پول كم قانع نيستند پس ساعات كار خود را زياد نموده و سخت تر از گذشته فعاليت ميكنند. حتي ممكن است براي رسيدن به آمال خود انصاف و عدالت را زير پا بگذارند و شايد خانواده ي خود را نيز فراموش كنند و ديگر لذت در كنار خانواده بودن را احساس نكنند و چه بسا كانون خانواده از هم بپاشد . براي اين افراد كار هدف مي شود، حال آنكه كار به خودي خود هدف نيست، بلكه ابزاري است براي كسب درآمد به منظور تامين معاش و رفع نيازهاي خود و ديگران . اگر فرد با چنين ديدگاهي وارد بازار كار گردد، هر چند ممكن است كار و كسبش رونق و رواج يابد ولي خير و بركت از او دور خواهد شد چرا كه كار او رضايت افراد را در پي ندارد و گره از مشكل كسي باز نمي كند. پس از آنجايي كه كار او ناشي از حس خود خواهي و پول پرستي اوست بي ارزش است و به اين واسطه نه تنها شخصيت انساني خود را زير سوال مي برد، بلكه مقام كار را نيز خدشه دار مي نمايد. در مقابل، كاري كه با هدف صحيح آغاز شود، چنانچه خالصانه بوده و با نيت خير و منفعت عموم بشر همراه گردد نه تنها به موفقيت خواهد رسيد؛ بلكه شايسته مقام عبادت است. پس سزاوار است كه مقام كار را ارج نهيم .

اولين مسئله اي كه از طرف جوانان مطرح مي شود مشكل بيكاري است، ولي مگر نيازهاي بشر تمامي دارد يا همه ي آنها برآورده شده كه ديگر كاري براي ما نمانده است . به نظر مي رسد اين مساله ريشه در عدم توانايي افراد براي شروع كار دارد، كه مي تواند دلايل مختلفي داشته باشد و البته هر يك راه حل خاص خود را مي طلبد . حال نمونه هايي را ذكر مي كنم :        

 1. گروهي از جوانان در خانواده هاي ثروتمندزندگي مي كنند و از آنجايي كه هيچ كمبودمالي ندارند لذا به دنبال كار نمي روند .

2. جمعي ديگر از جوانان فقط در پي شغل هاي كم زحمت ولي با درآمد بالا هستند كه اكثر آنها از رسيدن به آنچه مي خواهند باز مي مانند .

3. گروه ديگر جواناني هستند كه تحصيلات عالي دارند ولي شغلي مناسب مدرك و تحصيلاتشان پيدا نمي كنند و بنابراين بيكارند .                                                                                                                                                                                                               

4. عده اي ديگر از جوانان در خانواده هايي زندگي ميكنند كه وضعيت مالي مناسبي ندارند؛  لذابراي اين قشر تهيه ي سرمايه ي اوليه ي  كار دشوار و در بعضي موارد غير ممكن است .

و

اين افراد بايد نكاتي از قبيل آنچه در ادامه مي آيد را مد نظر قرار دهند :

 _ كار فقط براي كساني كه به پول احتياج دارند نمي باشد حتي افرادي كه ارث فراواني به آنها مي رسد و وضعيت مالي  خوبي دارند نيز از كار معاف نيستند چرا كه بيكاري ، بيماريهاي جسمي و روحي چون افسردگي در پي دارد؛ همچنين ممكن است در طول دوران زندگي حادثه اي رخ دهد كه فرد تمام داراييش را از دست بدهد. پس بايد حرفه و پيشه اي را بياموزد و به فعاليت در اجتماع بپردازد.

_ مسئله ي ديگر اينكه هر كاري سختي هاي خاص خود را دارد و اين دليل قانع كننده اي نيست كه فرد به علت سختي كار از انجام آن سر باز زند؛ چرا كه هدف از كار كردن فقط كسب درآمد و داشتن جايگاهي مناسب در جامعه نيست و فرد نبايد با سطح توقع بالا وارد بازار كار شود چون در اين صورت متحمل سختي هاي فراواني مي شود. البته بايد به اين نكته توجه كرد كه خيلي خوب است اگر فرد بتواند با تلاش و به كار گيري ابتكارات شخصي ، كار بي نظير و با كيفيتي بالا ارائه دهد كه مورد استقبال قرار گرفته و به دنبال آن درآمد خوبي كسب نمايد و بدين واسطه فرد شاخصي در اجتماع شود.

_مورد ديگر اينكه وقتي افراد تصميم ورود به دانشگاه و تحصيلات عالي مي گيرند سعي مي كنند رشته هايي را انتخاب كنند كه به قول معروف كلاس داشته باشد و بيشتر به دنبال اسم و مدرك مي روند تا تخصص يافتن و كسب مهارت در رشته ي مورد علاقه ي خود؛ لذا پس از فارغ التحصيلي  نمي توانند كار مناسبي بيابند؛ بنابراين يا بيكار مي مانند يا اگر خيلي طالب كار باشند بايد به شغل هاي كاذب بپردازند . چه خوب است اگر افراد هنگام انتخاب رشته ي دانشگاهي نيازهاي وقت جامعه و بازار كار را شناسايي كنند و آنگاه با ديد وسيع و اطلاعات كافي تصميم بگيرند كه در چه رشته اي ادامه ي تحصيل دهند تا در آينده هم در شغل خود موفق باشند وهم نيازهاي جامعه را بر طرف نموده ، به ديگران نفع برسانند .

_مطلب ديگر اينكه افراد نبايد فكر كنند كه هر كاري را خودشان به تنهايي مي توانند انجام دهند چون خيلي اوقات مشكلاتي بر سر راه انسان به وجود مي آيد كه بايد با ديگران ارتباط برقرار كرده و از آنها كمك بگيرد . البته اين مورد از فرهنگ ما ناشي مي شود كه ما را نسبت به سايرين بي اعتماد و بد بين ساخته . هميشه به ما گفته اند شريك خوب نيست ، اگر شريك خوب بود خدا هم شريك داشت؛ ولي امروزه اين حرف پذيرفته نيست چرا كه بسياري از كارها نيازمند همكاري متقابل افرادست. بسياري از افراد متخصص و ماهر در يك فن سرمايه ي شروع كار را ندارند و در عوض گروهي ديگر سرمايه ي فراواني دارند ولي اين سرمايه راكد است و نمي توانند از آن استفاده كنند؛ پس چه خوب است اگر اين دو گروه به هم بپيوندند و بدين طريق فعاليتي را آغاز كنند كه هم به نفع خودشان است و هم به نفع ديگر افراد جامعه . البته در هر كاري احتياط شرط است و افراد بايد در انتخاب شريك دقت نموده و قرارداد رسمي بنويسند تا با خيالي آسوده به فعاليت بپردازند و از بروز هر گونه اختلافي جلوگيري كنند. 

        اما مسئله ي ديگري كه جوانان مطرح مي كنند مسئله ي عدم موفقيت در كار است كه خود علل متفاوتي دارد از جمله اينكه :

_فرد بدون در نظر گرفتن علايق و استعدادهاي خود شغلي را انتخاب مي كند كه شايد تحمل سختي هاي آنرا نداشته باشد .

_فرد بدون در نظر گرفتن جايگاهاجتماعي و نيازهاي شغل مورد نظر با اقدامي عجولانه ، حرفه اي را بر می گزيند.

_فرد مسائل اخلاقي و اجتماعي از قبيل :انضباط ,خوش قولي ,خوش بر خوردي و... را در نظر نمي گيرد .

_فرد عاقلانه اقدام نمي كند و فقط براي اينكه از ديگران عقب نماند و به خاطر چشم و همچشمي با تحمل قرضهاي فراوان فعاليتي را كه هيچ شناختي نسبت به آن ندارد آغاز مي كند .

و...   

هرچند مسائل زيادي در مورد كار ناگفته مانده ؛ ولي حال مختصري در مورد اقداماتي كه  براي انتخاب شغل آينده و موفقيت در آن بايد انجام دهيم مي گوئیم.

اولين قدم آنست كه ما ارزش و مقام كار را بشناسيم و به اهميت آن واقف گرديم . سپس بايد هدفمان را از كار كردن مشخص كنيم و بدانيم كه چه مي خواهيم و به كجا مي خواهيم برسيم ؛ آنگاه با انگيزه و روحيه ي قوي اقدام مي كنيم . در قدم بعدي پس از تعيين مسير حركت خود، بايد  بدانيم كه مي خواهيم چگونه در اين مسير گام بر داريم يعني شغل مورد نظرمان را در راستاي اهداف خود پس از مشورت و بررسي دقيق انتخاب كنيم. سپس بايد با توكل به خدا و اعتماد به نفس، كار را شروع نمود و بعد از در نظر گرفتن همه ي جوانب ، نكات و اصول اخلاقي كار را مد نظر قرار داد . يعني بايد صادق بود وبا انصاف ، خوش قول بود و خوش بر خورد و با انضباط و ... .البته بايد پيش از قدم گذاشتن در راه به موارد مهمي توجه كرد از جمله اينكه :

_ آيا به فعاليت در اين رشته علاقمند هستيم ؟

_ آيا اين شغل جوابگوي نيازهاي جامعه هست ؟

_آيا از عهده ي سرمايه ي اوليه ي آن بر خواهيم آمد؟

_ آيا در شغل مورد نظر مهارت و تخصص كافي داريم ؟

و...

 در پايان لازم به ذكر است كه براي موفقيت در كار بايد به سه نكته ي اساسي توجه كرد :

علاقه، نظم، استمرار. اگر اين موارد را به كار بنديم آينده ي روشني پيش روي ما خواهد بود و  بدون شك به موفقيت هاي چشمگيري دست خواهيم يافت .

به اميد موفقيت تمامي جوانان در عرصه ي فعاليت هاي اقتصادي                 

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."