نگاهی کوتاه به وضعیت کنونی قشر جوان ایرانی در روزگار ما چاپ
نوشته شده توسط پویا   
چهارشنبه, 10 آبان 1385 20:20
تعداد بازدید :6691

اندیشه نگارش مقاله ای با این موضوع هنگامی در من ریشه گرفت که بر حسب تصادف و تنها به منظور کسب پاره ای از اطلاعات تصمیم گرفتم تا به دنبال یافتن لینک ها و مطالبی مناسب ترکیب " وضع کنونی جوانان ایرانی " را به جستجو گذارم و بدین سان شاید بتوانم به موضوعات و مطالب جالبی برخورد کنم .

پس برای نیل به این مقصود به سراغ بزرگترین موتور جستجوی جهان گوگل رفتم و بخت خویش را در یافتن مطالب و مفاهیم کلیدی به آزمایش گذاشتم . اما متاسفانه نتیجه این مطابق میل من نبود و من به ناگاه با سیل عظیم لینکهایی روبرو شدم که – چنانکه از برگ نخست نتایج جستجو بر می آمد – ارتباط کم و محدودی با موضوع من داشته و یا در مواردی کاملا بی ارتیاط بودند .

نقش جوانان در پیشرفت ورزش بوکس کشور ؛ مطلبی با درون مایه سیاسی که مردم خصوصا جوانان را از رای دادن در انتخابات اخیر نهی میکرد و مطالب گوناگون و متنوع دیگر که عموما به بررسی نقش جوان در جامعه میپرداختند تا وضع جامعه ی جوان از جمله نتایج این جستجو بودند .

در این هنگام بر من محقق گردید که در کشور ما در رابطه با جوانان و ابعاد مختلف نیازهای آنان شاید هنوز آنگونه که باید و شاید سخن رانده نشده و قلم فرسایی نگردیده است . جوانان ایرانی عموماً از سوی سایر اقشار جامعه به تلاش و کوشش تشویق میگردند و با نقش عظیمی که میتوانند در جامعه داشته باشند آشنا میشوند غافل از اینکه خود هنوز نتوانسته اند بر مشکلات عدیده ای که حیات موفق و پیروزمندانه آنان را تهدید میکند فائق آیند . بدین ترتیب نوعی تضاد ما بین مفاهیم و باورهای اجتماعی ( که البته در صحت آن هیچگونه شکی نیست لیکن به شرطها و شروطها ) و حقایق اجتماع امروز برای جوانان به وجود می آید که استمرار آن جز گذر ایام به نحوی عبث و بیهوده و عدم حصول نتایج و ثمرات عظیمه مطابق با قوای خارق العاده دور جوانی حاصلی را در بر نخواهد داشت .

با این تفاسیر شاید بهتر و آماده تر بتوان به بحث پیرامون مبحث مطروحه در عنوان متن پرداخت و ابعاد گوناگون آن را – تا جایی که در حوصله اثر مزبور و توان نویسنده بی تجربه آن باشد– مورد تفحص و بررسی قرار داد . از این طریق شاید بتوان مشکلات و مصائب حاکم بر حیات یک جوان ایرانی در روزگار ما را – که به مراتب از جنبه های مثبت زندگی این قشر از اجتماع فزونتر است –شناخته به کشف طرق مقتضی برای فائق آمدن بر مشکلات مزبور پرداخت .

گر چه در روزگار ما مشکلات جوانان کم و بیش با اقشار مختلف جوان در سنین و وضعیات اجتماعی متفاوت روبروست لیکن به جرات میتوان اذعان نمود که سنین پایانی دهه دوم زندگی ( 17 تا 20 سالگی ) و سالهای نخستین دهه سوم حیات ( حداکثر تا 25 سالگی ) زمان اوج مشکلات و مصائب برای جوانان اقشار گوناگون ما من جمله قشر آسیب پذیری و تا حدی قشر متوسط اجتماع است . 

كنكوررامي توان بزرگترين مشكل جوانان در سنین مزبور دانست. در همین سالهاست که جوان خود را با گذرگاهی روبرو میبیند که عبور موفقیت آمیز از آن میتواند تا حد قابل ملاحظه ای آینده وی را تضمین یا دست کم تحت تاثیری شگرف قرار دهد .

کنکور برای یک جوان امروزی ایرانی در کشوری که در آن بعضاً تحصیل کرده های بیکار نیز به چشم میخورند تنها و یا شاید از جمله معدود طرقی است که قادر است وی را به یک زندگی سعادتمند - آنگونه که در رویاهای و تخیلات خود میپرورانده – ارشاد سازد .   

با این تفاصيل بسیار طبیعی است که عدم قبولی در کنکور به عنوان واقعه ای نا گوار در جریان زندگی یک جوان تلقی گردد و زندگی او را در ابعاد گوناگون تحت تاثیری شگرف قرار دهد . بسیاری از این جوانان همان افرادی هستند که از سنین آغازین دوره تحصیلی متوسطه مطالعه مستمر و هدفمند خود برای قبولی در کنکور را آغاز نموده بودند . واضح است که جوانانی با این اوصاف در صورت عدم قبولی در کنکور با آینده ای کاملا مبهم و به مراتب دشوار روبرو میگردند که ناچار به تجربه آن هستند . در چنین شرایطی است که دسته ای از جوانان با نوعی احساس باخت در زندگی روبرو شده و دست به اقداماتی نامعقولانه و بی فکرانه میزنند که آینده آنان را تحت تاثیراتی غیر قابل انکار قرار میدهند . گرایش به اعتیاد ؛ فساد و بی بند و باری از جمله این تصمیمات عجولانه هستند که از آنها  به عنوان " عواقب عدم قبولی در کنکور " یاد میگردد .

تا کنون با همه مجهودات و اقداماتی که در راستای افزایش ظرفیت دانشگاهها و مراکز آموزش عالی صورت گرفته هنوز مشکل کنکور به کلی مرتفع نگردیده است . برای بسیاری از جوانان قشر فقیر و آسیب پذیر جامعه قبولی در کنکوربه معني قبولی در دانشگاه سراسری و استفاده از مزایای ویژه مالی آن است . این قشر همان افرادی را شامل میگردد که به علت عدم استطاعت مالی امکان استفاده از کلاس های ویژه تقویت مهارتهای تحصیلی جهت قبولی در کنکور و یا شروع مشاغلی جدید جهت امرار معاش از طریق آنها به عنوان جایگزینی برای تحصیل برای ایشان محدودتر و صعب الوصول تراست .

کنکور گرچه همه مشکلات یک جوان نیست ؛ لیکن در اغلب مشکلات یک جوان تاثیراتی انکار ناپذیر دارد. هیچ کس نمیتواند نقش کنکور و عدم ظرفیت دانشگاهها را در شیوع مشکلات دیگری از قبیل بی هدفی در زندگی ؛ بیکاری و نتیجتا شیوع و گسترش مفاسد و رذایل گوناگون در معیت آن و بسیاری از مشکلات دیگرگريبانگير نسل جوان را انکارنماید .

مشکلات ذکر شده کم کم امکان ازدواج را نیز برای یک جوان محدود مینماید . کار ؛ مسکن و در پاره ای از موارد وسیله نقلیه،  همه از لوازم ضروریه ازدواج در روزگار ما هستند و خانواده ها به طور طبیعی نمیتوانند ثمره زندگی خود را در شرایطی مشابه ریسک به دست جوانی که شرایط زندگی او برای یک زندگی مشترک اصلاً مناسب نیست بسپارند .

 از سویی عدم ازدواج جوانان نیز مشکلات خاص خود را به همراه دارد . در بسیاری از موارد جوانان مجردی که از ازدواج و تشکیل زندگی مشترک بازمانده اند قشر فاسد جامعه را تشکیل میدهند وبدین سان امنیت اجتماعی را تهدید مینمایند . در غیر اینصورت نیز واضح است که ازدواج نکردن امکان رشد و تعالی جوان را محدود مینماید و رفته رفته مانع از شکوفایی توانایی ها آنها در مسیر زندگی میگردد .

بدین سان مشکلات ساده سنین عنفوان جوانی در سنین و دوره های بالاتر سبب خلق معضلاتی به مراتب بزرگتر میگردند و نه تنها آینده جوان را بلکه حیات جامعه را تحت تاثیرات منفی عدیده ای  قرار میدهند : جوانانی که از رسیدن به آرمانهای خود در دوران جوانی بازمانده و اهداف زندگی خود را دست نیافته میبینند لاجرم باید به جامعه بپیوندند و چنانچه هنوز به دلایلی نظیر اعتیاد و فساد سلامت روانی خویش را نباخته  باشند تن به حرف و مشاغلی میدهند که با آنچه در آرمانهای خویش پرورش میدادند بسی فاصله دارد .

بدین سان در کمال سادگی و تنها با برهم خوردن معادلات ساده اجتماعی در رابطه با قشر جوا، قوای خلاقه دور جوانی فانی گشته،  درپاره ای از موارد به قوای منفی و مخرب اجتماع مبدل میگردد . در اطراف ما جوانان منفعل و بیکاری که از تلاشهای خود جهت قبولی در کنکور و یا یافتن راهی شرافتمندانه جهت تضمین آینده مطمئن خود برایمان سخن میگویند کم نیستند . همه این جوانان بی شک از قوای فعاله جوانی برخورداربوده، نقش حساس خود در سعادت جامعه را میشناختند اما حال پس از گذر از بهترین ایام حیات خود در حالی حسرت میخورند که خود اذعان مینمایند در صورت مواجهه مجدد با گذشته از دست رفته خود شاید باز هم نتوانند به چیزی بیش از آنچه امروزدارند دست یابند .

این معضل علاوه بر ضعف پتانسیلهای جامعه در جهت بهره جویی از قوای جوانان،  خبر از عدم آگاهی این قشر از راه درست و صحیح موفقیت میدهد . قشر کثیری از جوانان بی آنکه از قابلیات خود درک درستی داشته باشند آنها را در طرقی مصروف میدارند که مطابق با توانایی ها و علایق آنان نیست و نمیتواند جوابگوی آینده سعادتمندانه ای باشد که آرمان  حیات آنانست  .

باید پذیرفت که دانشگاه با همه اهمیتی که در راستای موفقیت یک جوان دارد برای همگان بهترین و عالی ترین گزینه نیست . یک جامعه موفق علاوه بر قشر تحصیل کرده به اقشار دیگری نیز نیازمند است که پتانسیل های وجودی آنان لزوما  کمتر از استعدادهای نهفته در وجود افراد تحصیل کرده نیست . درحقیقت این تفاوت میان استعدادهاست که تفاوت میان اقشار گوناگون را در جامعه  می آفریند .

علاوه بر آنچه گفته شد جوانان ایرانی هنوز نخواسته و یا نتوانسته اند بپذیرند که کنکور با همه اهمیتی که در زندگی آنان دارد و با وجودي که در تامین آینده آن دارای نقشی انکارناپذیر است ؛ تنها راه موفقیت و نیک بختی در زندگی نیست . چه بسا افرادی که با وجود آنکه از ورود به دانشگاه بازمانده اند توانسته اند قلل موفقیت را طی نموده ، امروزه بسی از آنان بر این واقعیت اذعان مینمایند که قابلیات آنان با تحصیل در دانشگاه مطابق نبوده و دانشگاه مسیر مساعدی را در جهت موفقیت آنان به ایشان عرضه نمیداشته است .

از جمله تعاریفی که روانشناسان برای توصیف واژه موفقیت به کار برده اند وصول به اهداف عالیه زندگی و نتیجتا خشنودی از زندگی است . بر این اساس هیچ کس قادر نیست تمسک به طریقی مشخص را مناسبترین راه موفقیت افراد بداند و سعادت آنان در زندگی به مدد آن ممکن بدادند .

مضاف بر این ؛ عدم قبولی در کنکور – بر خلاف آنچه خیلی ها میپندارند – نشانه ضعف و عدم توانایی افراد نیست . باید پذیرفت که در آزمونی با داوطلبان بسیار بالا و پذیرفتگانی محدود بی شک بسی از افرادی نیز  که از نظر هوش و استعداد در سطح مطلوبی قرار دارند قربانی دشواری بیش از اندازه این آزمون میگردند و شاید به همین علت است که بسیاری از این افراد در دومین یا سومین تلاش خود برای موفقیت در کنکور نه تنها به مقصود خویش دست می یابند بلکه امکان تحصیل در رشته های عالی و نیازمند رتبه های بالای کنکور سراسری و نیز دانشگاههای ممتاز و نمونه را اکتساب مینمایند .

با این تفاصيل شاید بتوان در روزگار ما مسئله کنکور را خیلی آسانتر نگریست . مسئله ای که در پاره ای از موارد نه تنها به یک مسئله موثر در آینده جوانان بلکه به امری حیثیتی تبدیل گشته است . با اندکی تامل پیرامون مسئله مزبور و سایر مشکلات حاکم بر زندگی جوانان ایرانی ؛ میتوان به آسانی دریافت که بخش اعظمی از مشکلات جوانان ایرانی زاییده تفکرات نادرست و نامطلوب جامعه نسبت به جوانان و مشکلات حاکم بر حیات آنانست . تفکرات غلطی که عموما نه با مقاصد سو ء و به منظور ایجاد مانع در مسیر حرکت جوانان، بلکه در جهت کمک و یاری آنان بر میخیزند لیکن ناخواسته به وسایلی در راستای تضعیف قابلیات مفید آنها و نتیجتا عدم موفقیت ایشان مبدل میگردند .  

اینک هنگام آنست که نه تنها جامعه جوان بلکه خود او نیز با دیدی متفاوت و واقع گرایانه آینده خود را ارزیابی و برای پیمودن عرصه های دشوار آن برنامه ریزی کند . آینده موفقیت آمیز هرکس بیش از هرچیز به علایق و قابلیات خوداو بستگی دارد . بر این اساس میتوان به آسانی دریافت که طبابت ؛ صناعت و سایر مشاغل و حرفی که در جامعه وجهه ای مناسب دارند لزوما برای همگان بهترین  نیستند . این یک واقعیت است که علایق ما بیشتر به اینکه چه دوست داریم و چه میتوانیم بستگی دارد تا به اینکه چه مناسبتر جلوه مینماید  و چه بهتر خواهد بود  .

 

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.
amin  - سلام |1387-10-14 10:04:45
واقعا مطلب بسیار جالبی بود مخصوصا برای من که
باید سال ۸۸ کنکور بدم

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."