محمد يونس "بانکدار فقرای دنیا" چاپ
پنجشنبه, 11 آبان 1385 18:53
تعداد بازدید :6548
محمد یونس، برنده جايزه صلح نوبل اغلب اوقات "بانکدار فقرای دنیا" خوانده می شود.  

برآورد می شود نظام بانکداری تحول برانگیز وی، موسوم با "گرامین" (دهکده)، به بیش از هفت میلیون نفر از تهیدستان جهان وام داده باشد که اکثرشان در بنگلادش، یکی از فقیرترین کشورهای دنیا، زندگی می کنند.

اکثریت قاطع وام گیرندگان، زنان هستند.

در سال 1976 آقای یونس استاد اقتصاد دانشگاه چیتاگونگ در جنوب بنگلادش بود که اندیشه ارایه این وامها به ذهنش خطور کرد.

طرح او این بود که به افراد بی بضاعت از طریق نظام متعارف بانکداری، وامهای خرد پرداخت شود.

موفقیت این طرح از همه توقعات فراتر رفته و سایر کشورهای در حال توسعه جهان نیز از این شیوه الگوبرداری کرده اند.

آقای یونس اولین وامها را از جیب خودش به گروهی از زنان پرداخت. سیستم وی برای پرداخت "وامهای خرد" به فقرا امکان می دهد بدون ارایه وثیقه یا ضمانتنامه، وام بگیرند. حتی متکدیان نیز قادر بوده اند به این شیوه پول قرض بگیرند.

رولاند بورک خبرنگار بی بی سی در داکا می گوید آقای یونس زندگی ساده و بی پیرایه ای دارد. مشتریان و دولت بنگلادش، مالک بانک گرامین هستند.

خبرنگار ما می گوید آقای یونس میراثی از تحولات واقعی اجتماعی در بنگلادش برجا گذاشته و تلاش وی مورد تقدیر قرار گرفته است. او در سال 1999 جایزه صلح ایندرا گاندی برای صلح، خلع سلاح و توسعه در هند را دریافت کرد.

آقای یونس تنها در کشورهای در حال توسعه تاثیرگذار نبوده است. هیلاری کلینتون، همسر رییس جمهور سابق آمریکا، در سال 2000 اعلام کرد که آقای یونس به خانواده کلینتون کمک کرده تا طرحهای ارایه وامهای خرد را در برخی از مناطق فقیر آرکانزاس به اجرا بگذارد.

در سال 2002 در گزارشی در روزنامه وال استریت ژورنال آمده بود که این بانک بدلیل تشدید رقابت و کاهش نرخ بازپرداخت وامها با مشکل مواجه شده است.

آقای یونس در پاسخ به این گزارش به بی بی سی گفت که موقعیت بانکش نیرومندتر از همیشه است. وی گفت: "وامهای خرد چیزی است که محو نخواهد شد، زیرا مردم به آن نیاز دارند. هر نامی روی آن بگذارید، باید این گونه تسهیلات مالی را در اختیار مردم بگذارید، زیرا محروم کردن نیمی از جمعیت جهان از خدمات مالی، کاملا نامنصفانه است."

اکنون آقای يونس امیدوار است جایزه صلح نوبل، موقعیت بانکش را به میزان زیادی تقویت کند.

وی به سرویس بنگالی بی بی سی گفت: "این جایزه، جنبش ما برای احقاق حقوق تهیدستان را به رسمیت می شناسد. حالا با این جایزه، امیدواریم الگویی که ما براه انداخته ایم، در سراسر دنیا گسترش یابد."

منبع

 

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."