شگردهاي نو دردوستي خياباني چاپ
جمعه, 21 تیر 1387 15:13
تعداد بازدید :5354

هفته نامه ي پويا:  ۲۴ آبان ۱۳۸۶ ساعت ۰۰:۳۱  

پويا:سلام خانم ... باور کنید من مزاحم نیستم، من از ظاهر شما خیلی خوشم اومده. این شماره من ... اگه ممکنه با من تماس بگیرید. مطمئن باشید پشیمون نمی شید.


جامعه ایرانی یک جامعه سنتی است...هر بار که این جمله از زبان یکی از محققان و صاحب نظران شنیده می شود، آه از نهاد جوانان این مرز و بوم بلند می شود که «ای آقا اگر ما نخواهیم که سنتی باشیم چه باید بکنیم؟»

اما آیا تا به حال شخصی از آن ها، منظور همان جوانانی که در حکم طلای ناب این آب و خاک هستند، پرسیده فرار از سنت و قرابت با مدرنیته به چه بهایی است؟ امروز دست در دست جوان ایرانی و هر جوان دیگری که مخالف سنتی بودن است پا در دنیایی جدید می گذاریم که البته باید گفت که سنتی بودن با قدیمی بودن مغایر است و هر کدام از این دو معنای خاص خود را دارد.

جوانِ ایرانی! می دانم؛ به خوبی صحبت های نسل گذشته را که همان پدر و مادر بزرگ های خانه سبزمان هستند به یاد داری. همان صحبت هایی که گاهی اوقات تو را از حال جدا می کرد و در گذشته به پرواز در می آورد.

آن زمانی که مادربزرگ بعد از عمری زندگی در کنار شوهرش قرار می گرفت هنوز از یاد آوری روزهای اول آشنایی شرم می کرد و پدربزرگ باکنایه های شیرینش او را وادار به بازگو کردن زوایای پنهانِ شروع زندگی دو نفره می کرد.

مادر بزرگ تو را پند می داد که «دخترم من تا لحظه ای که عاقد خطبه عقد رو خوند حتی جرأت نکردم تو صورت آقا جونت نگاه کنم... تازه بعد از عقد تا روز عروسی هم فقط یکی دو بار، اون هم وقتی که حواسش نبود زیر چشمی نگاهش می کردم، آخه من تو خونه دو تا برادر بزرگ تر داشتم و از اونها خجالت می کشیدم. وقتی هم که مادر آقاجونت اومد خونمون برای خواستگاری حتی جرأت نکردم موافقت یا مخالفتی بکنم فقط نگاه کردم.... همین»

جوان ایرانی! شاید به نظر تو این زندگی، ایده آل آرزوهای جوانی تو نباشد. شاید احساس کنی با این نوع ازدواج هیچ گاه نخواهی توانست عشق واقعی ات را پیدا کنی اما تو را با خود به دنیای حال بازمی گردانم...

مرضیه دختری است از جنس تو ... شاید روزی با تو بر روی صندلی های مدرسه تکیه زده بود ولی امروز تنها به خاطر یک اشتباه بر کنج دیوار اتاق کودکی اش تکیه زده و به آینده جگر گوشه اش که در کنج دیگر اتاق مشغول بازی کودکانه است می اندیشند.

برایم می گوید: «همه چیز با یک شوخی شروع شد. یک روز گرم تابستان با چند نفر از دوستان دوره دبیرستان توی پارک کنار مدرسه قرار گذاشتیم تا برای سه ماه تعطیلات برنامه ریزی درسی کنیم. من چون تو سه سال دبیرستان شاگرد اول بودم پای ثابت این جور برنامه های بچه ها بودم. از قضا یک ساعتی زودتر رسیدم و برای اینکه منتظر ماندنم برای رهگذران پارک جلب توجه نکند، ترجیح دادم در پارک قدم بزنم... ناگهان پسر جوانی به من نزدیک شد و بی مقدمه شروع کرد: سلام خانم ... باور کنید من مزاحم نیستم، من از ظاهر شما خیلی خوشم اومده. این شماره من ... اگه ممکنه بامن تماس بگیرید. مطمئن باشید پشیمون نمی شید. ناخواسته شماره رو گرفتم...»

داستان او داستان تکراری بسیاری از دختران ایرانی است که در اثر یک اشتباه مسیر زندگی شان تغییر کرده است. یک تماس و آغاز رابطه ای بدون شناخت با سرانجام مبهم و غیر قابل پیش بینی.

هنوز چند ماهی از ازدواج آنها که علی رغم مخالفت های خانواده ها شکل گرفته بود نمی گذرد که شعله های عشق آنها فروکش می کند و اختلافات ظاهر می شود تا جایی که پله های دادگاه خانواده تنها راه آنها بود و فرزند که هیچ یک از آنها نمی خواستنش در بغلشان.

می دانم این داستان برایت شعاری است تکراری، اما باورش کن، چون واقعیتی است از تکه پاره های این شهر...

به تصویر کشیدن این دو نسل، واقعیت است اما باید باورکنی خانواده، جامعه، فرهنگ از عناصر سازنده ازدواج هستند و آشنایی های زودگذری از جنس آنچه گفته شد، تنها رنگ و لعابی است که بر بوم زندگی جوانی از حس من و تو پاشیده شده است.

علی رجب لو، جامعه شناس و استاد دانشگاه نیز این موضوع را یکی از مشکلات موجود در جامعه می داند و در این رابطه می گوید: برای بررسی مبحث دوستی های خیابانی که منجر به ازدواج می شود باید یک مدل سه وجهی را با سه ضلع فرهنگ، فرد و جامعه مورد بررسی قرار داد و هر کدام را به طور جداگانه ارزیابی کرد.

وی معتقد است؛ فرهنگ را در مقام تعریف از سه دیدگاه بررسی می شود:

1- تعریف کلاسیک: که شامل دین، دانش، هنر و اخلاق و هرگونه عادتی است که آدمی به عنوان عنصری از آن را از جامعه به دست می آورد.

2- تعریف سیستم: آن رفتارها و حالت های متکی بر ضمیر ناخودآگاه است که بر اساس ساختارهای اجتماعی شکل می گیرد.

3- تعریف ابزاری و نمادین: که افراد از آن به عنوان ابزار کاری استفاده می کنند.

اما جامعه به عنوان ضلع دوم این مثلث به سه دسته شخصیت افراد متکی به آن، شخصیت افراد متکی به قوای روحی خود افراد و شخصیت متکی به منابع مختلف تقسیم می شود. ضلع سوم این مثلث هم فرد است که با قرار گرفتن در هریک از جوامع و فرهنگ های ذکر شده شخصیتی مناسب با آن فرهنگ را می پذیرد.

اکنون با این تعاریف می توان مهم ترین پدیده ای که در قرن گذشته روی داده و جامعه را با زلزله ای چند ریشتری روبرو کرده را جهانی شدن دانست.جهانی شدن در قالب دو عنصر انقلاب اطلاعاتی و ارتباطی جهان پیرامون خود را تحت تاثیر قرار داده است.

این استاد دانشگاه با بیان این مطلب که جامعه سنتی ما در روند رو به تکامل خود وارد چرخه جهانی شدن می شود که آن را به سمت جدیدی هدایت می کند و باعث بازیابی هویتی نسل جوان و شکل گیری رفتارها و قواعد و آداب و رسومی می شود که پیش از این بر اساس سنت شکل می گرفت، گفت: بنابراین جوان ایرانی برای پیدا کردن هویت خود پای اینترنت، کامپیوتر و ماهواره می نشیند و در معرض شکل جدیدی از رفتار جنسیتی قرار می گیرد.

رجب لو با تاکید بر این که وقتی فرد در برابر این حجم عظیم اطلاعات قرار می گیرد نسبت به هویت سنتی خود شک می کند و در صدد ایجاد هویت جدیدی برای خود بر می آید ادامه داد: تصور کنید این جوان در سن غریزی (نوجوانی تا 21 سالگی) قرار دارد و تحت تاثیر بیشترین تغییر و گذرها است زیرا توجه بیشتری به عوامل فیزیکی غریزی و جنسیتی خود دارد. دو جنس مخالف در روابط خود ظاهر یکدیگر را ملاک قرار می دهند پس در چنین شرایطی الگو گیری در قالب روابط جنسی شکل می گیرد و هویت جنسی ایجاد می شود.

آمارها نشان می دهد بیشترین میزان دوستی های خیابانی در سن غریزی است. بر این اساس افراد سعی می کنند شکل جدیدی از روابط مبهمی که بر اثر جامعه جهانی ایجاد شده دریافت کنند و همین امر منجر می شود که موارد منکراتی موجود در جامعه به فروپاشی هنجارهای اجتماعی در جامعه منجر شود و حریم هنجارهای سنتی از بین برود.

باید دانست که اغلب دوستی های خیابانی به ازدواج منجر نمی شود و اگر هم در برخی موارد این اتفاق بیافتد آمارهانشان داده است 99 درصد ازاین ازدواج ها در سال اول زندگی از هم می پاشد.

توجه کنید دوستی های خیابانی که با الفاظی نظیر ما قصد ازدواج داریم تنها باعث ایجاد ناهنجاری های جنسی، جنسیتی و فروپاشی فرهنگ و ساختار اجتماعی جامعه می شود. فرهنگ اشتباهی که متأسفانه در بسیاری از کشورهای غربی طرد شده است اما در جامعه ما به عنوان بعدی از پیشرفت و روشنفکری در نظر گرفته می شود.

امروزه آشنایی های دختران و پسران از چت های اینترنتی، مهمانی های خصوصی، پارک، خیابان، دانشگاه ها و . . . آغاز شده و پدر و مادر با نادیده گرفتن و یا بی توجهی به موضوع در نهایت مقابل عمل انجام شده ای قرار می گیرند که در بهترین حالت آن، اصرار دختر به ازدواج با پسری فاقد شرایط لازم است.

به گفته مدیرکل مبارزه با جرایم جنایی ناجا بنابر آخرین آمار نیروی انتظامی 40 درصد از فجایع تجاوز به عنف در پی برقراری دوستی های پنهان و خیابانی و با وعده ازدواج اتفاق می افتد.(برنا)

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.
مرتضی |1387-8-10 10:50:45
رابطه سازی بین والدین و فرزندان از وقوع چنین
حوادثی جلوگیری میکنه و والدین باید طوری
باشند که فرزندشان با آنها کاملا راحت باشه
876 |1387-6-23 10:08:43
جالب بود ولی کو گوش شنوا جوون های امروز ما
اینقدر شیفته ی غرب و دنیای غرب شدن که حتی
حوصله ی خوندن این مقالات رو ندارن چه برسه
بهش عمل کنند95
shadi  - hagh ba shomast |1387-5-31 02:51:06
اولش خیلی خوب شروع کردین.من تمام حرف های شما
رو قبول دارم ولی شما هم قبول کنید که ان کارا
اقتضای سن ماست.در هر صورت مطلب جالبی بود.
ljkhoiuh |1387-4-30 12:07:46
اولش رو كه خوندم جالب شروع كرده بود . شعاري
بود يه ذره ولي واقعيت هم داخل آن بود . در كل
خوب بود
ali |1387-4-29 02:07:00
bad nabood .bakhshi az vagheiyatha ro gofte bood
ایراندوست |1387-4-21 16:36:07
مقاله ی جالبی بود . خیلی خوب شروع شده بود و
این باعث شد تا آخرش رو بخونم . در مورد یکی از
دغدغه های جوانان و نوجوانان صحبت کرده بود .
خیلی چیز ها یاد گرفتم . بحث کردن در این
موضوعات باعث یادگیری می شود . اینکه دوست
واقعی کیست ؟ متآسفانه دوستی های امروزی با بی
وفایی و عدم تعهد بچه گانه همراه است و این دو
خصیصه دقیقاً مخالف کلمه ی دوستی است. مقاله ی
جالبی بود

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."