جوش غرور تنها مشکل سلامتی نوجوانان نيست چاپ
خواندنیها
چهارشنبه, 13 شهریور 1387 11:00
تعداد بازدید :5531

bbc persian.com

12:02 گرينويچ - پنج شنبه 16 نوامبر 2006 - 25 آبان 1385

"... پس گيل گمش لباس از تن کند و وزنه به پای خويش بست و به اعماق دريا رفت و بوته گياه خاردار را که بازگرداننده نيروی جوانی و زورمندی بود يافت و به ساحل بازگشت. گيل گمش به جانب شهر خود آمد تا به تمام پهلوانان از آن گياه بخوراند تا جوانی و زورمندی به آنان نيز بازگردد. روزها در سفر بود تا به آب گوارا و شيرينی رسيد. جامه از تن در آورد تا آبتنی کند. گيل گمش در آب بود که ماری پيش خزيد و در يک لحظه گياه را بوييد و آن را به تمامی بلعيد. پس گيل گمش مار را نفرين کرد و بر زمين نشست و گريه کرد." ( افسانه گيل گمش)

بازيابی نيروی جوانی از آرزوهای ديرينه بشر بوده است و در جای جای ادبيات جهان رد پايی از آن را می توان يافت. اما شايد بی معنی ترين واژه برای يک جوان، کلمه تندرستی باشد،‌ زيرا او از درد هيچ نمی داند.

با اين حال، از ديدگاه علمی، مقوله سلامتی و معيارهای اندازه گيری آن برای جامعه جوانی چون ايران، اهميتی بيش از آن چيزی دارد که در مخيله يک جوان ايرانی بگنجد.

بايد اذعان داشت که نداشتن بيماری، به معنای سالم بودن يک جوان نيست بلکه بايد وجوه مختلف سلامتی از جمله تعادل اجتماعی،‌ سلامت تن و روان جوان نيز در نظر گرفته شود.

سلامت تن

ايران کشوری بسيار جوان است و جوانان يک سوم جمعيت آن را تشکيل می دهند. در اين کشور،‌ بيش از ۲۲ ميليون و نيم، ‌پايگاه انرژی نهفته زندگی می کنند که سزاوار سيستمی غنی برای بازيابی و سرشار شدن در سرخرگهای جامعه رو به رشد ايرانی هستند.

آنها به شدت خواهان و پر انرژی اند زيرا که فرزندان برآمده از واگذاری تقريباً يک دهه سياستهای تنظيم جمعيتی به الهه آسمان بودند.اما اکنون آنها بايد به زمين وروياهايشان بپردازند به سلامتی، شادمانی و آينده.

بدليل اينکه تصور می شود که جوانان بخش سالم جامعه هستند،‌ لذا همواره توجه کمتری به سلامتی آنان می شود و به همين خاطر بيشتر از بخش های ديگر جامعه در معرض خطرند.

جوانان ايرانی نيز از اين نگاه کلی بی نصيب نمانده اند. مشکلات عمده ای که در حال حاضر سلامتی جوانان ايرانی را تهديد می کند سوء تغذيه و همچنين مصرف غذاهايی است که ارزش غذايی کم دارند.

همچنان که تعطيلی زنگ مدارس برابر است با افزايش آمار فروش تنقلات سوپر مارکتهای اطراف مدارس، افزون بر اين قضيه، وضعيت بغرنج ورزش همگانی در ايران، محدوديت جنسی و اجتماعی، مسايل خاص شهرستانها و مناطق محروم و مسايل اقتصادی چنان کرده است که اضافه وزن، کوتاهی قد، کم خونی به ويژه درميان دختران، کم تحرکی و پايه گذاری پوکی استخوان يکی از موارد مشهود در اولين نگاه به تصوير جامعه جوان را تشکيل دهد.

با اين حال، دکتر "ميترا شانه ای" به چيزی فراتر از اين معتقد است: ‌"دانش تغذيه مهم تر از بعد اقتصادی آن است. هر کسی با هر توان غذايی می تواند تغذيه سالم داشته باشد و اگر اين گونه برداشت کنيم که تنها با رفاه اقتصادی می توان تغذيه سالم داشت پس بايد انتظار داشته باشيم که قشر مرفه، قشر سالم جامعه باشند و هرگز بيمار نشوند در حالی که شواهد نشان می دهد که اين گفته اصلا صحيح نيست."

در ايران دلايل متعددی وجود دارد که سلامت جوانان را به مخاطره انداخته است که منجمله می توان به عمل کردن به روشهای سنتی برای حفظ سلامت ، مصرف رو به رشد دخانيات و مواد مخدر، افسردگی ناشی از محدوديتهای اجتماعی و بيماريهای انتقالی همچون ايدز اشاره کرد.

سلامت روان

افسردگی دومين بيماری جهان تا سال ۲۰۲۰ است و هم اکنون ۲۱ درصد افراد جامعه مبتلا به بيماريها و مشکلات روانی هستند.

از اين بين ۵/۲۱ درصد به اختلالات خلقی و افسردگی مبتلا هستند.

بر اساس نتايج تحقيقات ملی بر روی جوانان ايرانی، بهداشت روان نيمی از جوانان زير ۲۹ سال در وضعيت هشدار دهنده قرار دارد.

براساس پژوهش انجام گرفته در زمينه وضعيت جوانان ۱۴ تا ۳۰ سال کشور نيز ۳ /۴ درصد جوانان در سلامت روان خود دچار مشکل جدی بوده و ۲/۴۰ در صد از مشکلات خفيف تری در اين زمينه رنج می برند.

"در امريکا ميليارها دلار صرف می کنند تا در دانشگاه و مدارس يا در محيط جامعه جوانها جيغ بزنند. آنها يک مايکل جکسون را روی سن می برند تا جوانهايشان انرژی انباشته شان را آزاد کنند ولی بنويسيد در ايران ميلياردها دلار صرف ميشود تا جوانها خفه شوند."

اما آيا به راستی به قول اين دختر خوشروی ۲۰ ساله ايرانی، جوانها در ايران خفه می شوند؟!

چنين تعبيری از وضعيت روانی و نيازهای حجم انبوه جوانان ايرانی به دياگرامی از بی حوصلگی، بی هدفی، سرگردانی، سرکوب و تلنبار نيازهای جنسی تا حاد ترين وجه آن می انجامد.

يکی از حادترين اشکال بروز بيماريهای روانی و يا افسردگی آمار خودکشی است.

بالاترين ميزان خودکشی در دنيا مربوط به کشورهای ژاپن، آمريکا و کشورهای اسکانديناوی است و پايين ترين نيز متعلق به اسپانيا و ايرلند.

در ايران نيز بنا به آمار سازمان مديريت و برنامه ريزی کشور هر ساله برتعداد خودکشی ها افزوده می شود. وزارت بهداشت نيز از انجام حداقل ۱۳ خودکشی در روز با ميانگين سنی ۲۹ سال خبر می دهد.

در اين آمار نسبت مردان به زنان ۳ به ۱ است. دراين ميان سابقه زنان در خودکشی ناموفق سه برابر مردان است. يعنی درست برعکس آمار خودکشی های موفق.

در ايران، جوانان بيشترين آمار خودکشی را بين بقيه قشرها به خود اختصاص داده اند.

به گفته "دکترشيبانی"، تحليلگر مسايل اجتماعی، جوانانی که خودکشی می‌کنند اغلب از استعدادهای قابل توجهی برخوردارند ولی چون محيط اطرافشان از درک اين استعدادها عاجز است و شرايط بروز آن وجود ندارد، به دليل احساس نااميدی و پوچی دست به خودکشی می‌زنند.

الکل و مواد مخدر

شيراز، زمانی آوازه جام های شراب قرمز را در جهان داشت اما خبر مرگ و کوری جوانان شيرازی به خاطر مصرف الکل تقلبی، تکان دهنده ترين خبر سالهای گذشته در مورد مصرف الکل در ميان جامعه جوان ايرانی بود.

دکتر "هوشنگ خدعی"، استاد دانشگاه، عمده ترين مصرف کنندگان الکل در جهان را جوانان می داند.

تحقيق صورت گرفته پيرامون ميزان شيوع سوء مصرف مواد محرک، انواع داروهای روانگردان و الکل و سيگار بر روی ۸ هزار نفر با ميانگين سنی ۱۵ تا ۳۵ سال مناطق ۲۲ گانه تهران نيز نشان می دهد که متوسط سن مصرف الکل ۲۰ سال بوده و ۵/۲۶ درصد جوانانی که به مصرف الکل روی آورده اند سابقه مصرف درخانواده و ۵/۴۹ در صد سابقه در فاميل داشته اند.

سن شروع مصرف اغلب بين ۱۵ تا ۱۷ سالگی است. مصرف الکل در حالی به رفتار پر خطر عده ای از جوانان تبديل شده است که يکی از فرماندهان نيروی انتظامی از رشد ۱۵ برابری ورود مشروبات الکلی به استان تهران اظهار نگرانی کرده بود و مسئولان را به انديشيدن چاره ای جدی برای جلوگيری از ورود اين کالای پر خطر دعوت کرده بود.

در حقيقت، ممنوعيت مصرف الکل به نوعی مسموميت مصرف در ميان جامعه جوانان تبديل شده است.

اما شکل همه گيرتر پس از الکل، مصرف مواد مخدر شيميايی در کشور است.

اسمش فرزين است. او فروشنده انواع داروست. نخست کمی مقاومت می کند اما درنهايت پاسخ می دهد: " کراک، شيشه ،حشيش، انجيل، برف، اکستازی، پيپر، تم چيزک، نور چيزک، هرويين، ترياک، مرفين و انواع آمپول تمام مواردی است که من می فروشم. قرصهای اکستازی فروش خيلی خوبی در بين جوانان دارد و هر روز ۲۰ تا ۲۵ تا قرص می فروشم . اين قرصها شکل، رنگ، اسم و اثرات متفاوتی دارند. قرصهای اکستازی با نامهای فراری، خرگوش و ميتسوبيشی، انرژی، گيشنيز، هپی و ...است و به راحتی می توانيد اين قرصها پيدا کنيد."

فرزين می گويد: "کراک طرفداربيشتری در بين خريداران دارد. فروش ما از کراک شبانه روزی است. بعد از کراک، اکستازی و شيشه مشتری بسياری دارد. اکستازی قرصی ۳۰۰۰تومان و صوتی ۱۰ هزار تومان و کراک گرمی ۱۴هزار تومان است. پيپر هم ۸۰۰۰ تومان است."

فرزين، که خودش هم مصرف کننده است خوشحال است که پنج شنبه جمعه ها فروش بالايی دارد.

ميانگين سن معتادان در کشور ۳۲ سال است ۳۰% افرادی که در گير اعتياد می شوند از نظر تحصيلات دارای مدرک دبيرستان و ديپلم، ۳۰ % راهنمايی،‌ ۱۸% ابتدايی و ۱۰ % تحصيلات زير ابتدايی دارند.

ميانگين سنی ۶۵ درصد معتادان الکل و سيگار ۲۰ سال،‌ ميانگين سنی حشيش ۱۸ سال، تم چيزک ۵/۲۶ سال و هرويين ۵/۲۴ سال است و ۷۰ در صد معتادان بين ۲۰ تا ۴۰ سال سن دارند که ۹۶ در صد آنان درشهرها و ۴ در صد در روستاها زندگی می کنند.

"فرشته"، دانشجوی مددکاری است. داستان همايون هرچند برايش غم انگيز است اما باور دارد که "همايون نظر من به اعتياد را عوض کرد. چون تا پيش از او من هيچ ارزشی برای آدمهای معتاد قايل نبودم. آنها را آدمهای مرده و فاقد هر شعوری می دانستم اما هم اکنون می دانم که همايون يک بيمار است."

با اين حال بيمارانی که فرشته از آنها نام می برد هر يک به نوعی در انتظار مرگ به سر ميبرند.

فرشته اين حقيقت را خوب می داند و اين که حتی کمترين واحد هرويين ۴۰۰ تومان است و به راحتی قابل ابتياع است. او در تحقيق ميدانی خود پی برد که خيابان ناصر خسرو، يک پايه اقتصاد کشور است چون دولت فکر می کند معتاد برای جامعه هزينه ای ندارد ولی در عوض بخش بزرگی از انرژی جامعه خمار می شود.

به گفته دکتر قطبی، روان درمانگر، در ايران گروههای مردمی مانند کنگره شصت يا جمعيت آفتاب پديد آمد که مانند NE معتادان گمنام در امريکا هستند. اما حتی از فعاليت چنين گروههايی هم ممانعت به عمل می آيد.

شبهای تهران

اگر نزديک نيمه شب هوس ماشين سواری و گشتی در خيابانهای نيمه خلوت تهران کرده باشيد دختری معلول را می شد کنار خيابان تخت طاووس ديد. يک شب يک پرايد و يک پرشيا کارشان به زد و خورد کشيد و دختر عصا زنان به گوشه ديگری از خيابان رفت تا سوار ماشين ديگری شود.

"ايلار موسوی"، مددکار، معتقد است: "مطمئن باشيد تا تقاضا نباشد عرضه هم نيست. مردها خواهان روسپی گری هستند. شما چنين چيزی را در تمام لايه های جامعه از بالا تا پايين می توانيد ببينيد. هم اکنون در فقدان محله ای به نام شهر نو در جنوب تهران که اکنون به بوستان رازی تغيير نام داده است، حجم بسياری از روسپيان پراکنده در تمام محلات شهر را دختران فراری، همسران معتادان و يا دخترانی از محلات بالای شهر تشکيل می دهند."

خانم موسوی معتقد است: "جوانان ما اصلا تفريح ندارند. آنها هيچ جايی را برای نيازهای جوانيشان ندارند. بنابراين به رفتارهای آسيب زا رو می آورند. جامعه ايران با وجود تابو بودن سکس به بمبی از سکس تبديل شده است. شما حتی در رفتارشناسی روزمره عابرين يک خيابان با نوعی نگاه غير عادی به سکس روبرو هستيد."

اين مساله در ميان جوانان و به ويژه پسران به شکل حادتری بروز کرده است. اين در حالی است که در مطالعه ديگری دختران، پنج برابر بيشتر از پسران از هويت جنسی خود ناراضيند.

آمارهای جهانی صندوق جمعيت سازمان ملل حاکی از آن است که ۱۷ درصد از حاملگی های زودرس در کشورهای توسعه نيافته مربوط به دختران زير ۲۰ سال است که ۱۴ ميليون مورد در سال می شود و از طرفی حاملگی مهمترين عامل مرگ و مير زنان بين ۱۵ تا ۱۹ سال است.

در يک تحقيق ميدانی که تحت نظر دکتر "محمدرضا محمدی"، رئيس مرکز تحقيقات علوم پزشکی ايران، صورت گرفته ۷/۲۷ درصد از پسران ايرانی قبل از سن ۱۸ سالگی رابطه جنسی داشته اند که البته بدليل مسائل فرهنگی که در جامعه ايران در خصوص روابط جنسی وجود دارد اين آمار بيانگر واقعيت نيست.

از طرفی نمی توان آمار دقيقی نيز راجع به وضعيت دختران بدست آورد، اما روابط نامشروع جنسی، حاملگی زودرس و سقط جنين در ميان دختران ايرانی افزايش يافته که گهگاه خبر کشته شدن دختری به دست پدر يا برادرش بدليل روابط نامشروع جنسی در لابلای اخبار حوادث روزنامه ها به چشم می خورد.

از مشکلات ديگری که سلامت جوانان ايرانی را تهديد می کند بيماريهای مقاربتی است.

بيشتر بيماريهای مقاربتی بدليل عدم اطلاع ‌جوانان از چگونگی محافظت بهنگام روابط جنسی بوده است.

مطالعه مرکز تحقيقات علوم پزشکی بر روی ۱۳۵۸ جوان ايرانی نشان می دهد که ۵۳ درصد از پسران بين ۱۵ تا ۱۸ سال تا به حال کاندوم را در عمر خود به چشم نديده اند. با توجه به اينکه آمارهای جهانی بيانگر ابتلای ۱۰۰ ميليون جوان در سال به بيماريهای مقاربتی است، بنظر می رسد دولت ايران بايد اقدامات اساسی در زمينه بالابردن سطح آگاهی جوانان صورت دهد.

 

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."