قرص برنج چاپ
چهارشنبه, 21 شهریور 1386 10:48
تعداد بازدید :8321
تنها طي چهار ماه گذشته بيش از 90 نفر در اثر مسموميت با قرص برنج به بيمارستان لقمان الدوله حكيم تهران مراجعه و حدود 30 درصد آنا فوت كرده اند . به گزارش ايسنا ، اين در حالي است كه با توجه به اين كه در طي سال گذشته 322 نفر دچار مسموميت با اين قرص شده بودند انتظار مي رفت با تبليغات و اطلاع رساني گسترده اي كه در خصوص خطرات اين قرص و جلوگيري از سوء مصرف آن شده بود‌،

شاهد كاهش چشمگير مسموميت با قرص برنج باشيم . مطابق آمار معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي ، ميانگين سني مسمومان مراجعه كننده به بيمارستان 25 سال بوده . حدود 80 درصد بيماران كمتر از 30 سال داشته اند . بررسي ها نشان مي دهد كه تفاوت چشمگيري بين زنان و مردان در استفاده از آن نبوده و از نظر ميزان مرگ و مير نيز اختلاف معني داري بين دو جنس ديده نمي شود . دكتر امام هادي ، معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي اظهار داشت : قرص برنج قرصي است با وزن حدود 3 گرم  با بوي سير يا ماهي گنديده است كه داراي جذب خوراكي و استنشاقي بالا و فاقد جذب پوستي است . اين قرص تركيب خطرناكي از فسفيدها ( شامل فسفسد روي ، كلسيم و بطور شايع تر فسفيد آلومينيوم ) بوده و جهت جلوگيري از آفت زدگي برنج انبار شده ، مصرف مي شود . قرص برنج همچنين جهت دفع آفات ساير غلات انبار شده و جلوگيري از كپك زدگي خوراك دام ، تنباكو و غيره نيز استفاده مي شود .

 

  • آيا " قرص برنج " همان اكستازي است ؟

وي گفت : حدود يك سال پيش به دنبال مسموميت چهار دختر دانش آموز در اثر مصرف قرص برنج و اضافه شدن قربانيان ديگر به اين مجموعه ، جمله ي غلطي بر زبان ها افتاد كه به دنبال خود اتفاق تلخي را رقم زد . اين جمل كه سهواً بيان شده بود اين بود « قرص برنج همان اكستازي است كه به تازگي و با نام جديد قرص برنج به ايران وارد شده است » . به گفته ي امام هادي ، اين جمله آغازي بود براي افزايش قربانيان ناشي از اين قرص مهلك كه با تصور واهي ايجاد لحظاتي توهم زا از آن استفاده مي كردند ، اما ئاقعيت بسيار متفاوت و دردناك است

  • واكنش اين قرص در بدن چگونه است ؟

معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي درباره ي نحوه ي تأثير اين تركيب مرگبار در بدن به ايسنا گفت : در تماس اين ماده با رطوبت ويا اسيد معده  ماده ي خطرناكي به نام " فسفيم " آزاد مي شود كه علت اصلي سمي بودن مهلك اين ماده است و هر چه اين تركيبات تازه تر باشد گاز بيشتري آزاد كرده و خطرناك تر خواهد بود . مكانيزم احتمالي اثر اين ماده مهار چرخه ي " سيتو كروم اكسيداز " يا تنفس سلولي و در نتيجه مرگ سلولي است . بنابراين دستگاه هايي نظير مغز ، قلب ، كبد و كليه كه به مقدار اكسيژن بيتري نياز دارند نسبت به اين سم حساس تر و آسيب پذير تر هستند .

  • عوارض قرص برنج چيست ؟

وي در گفت و گو با ايسنا خاطر نشان كرد : مصرف قرص برنج مي تواند عوارض شديد و كشنده اي در بر داشته باشد . براساس نتايج بدست آمده از بررسي ميمومين با اين قرص ، فسفيد ها به ويژه فسفيد آلومينيوم باعث تحريك شديد دستگاه گوارش ، اختلالات قلبي و عروقي ، كاهش فشار خون ، شوك ، آرتيمي ، نارسايي قلبي ، ادم ريوي ، اسيدوز متابوليك ، آسيب كبدي و كليوي ، كاهش پلاكت خون ، تشنج و مهايتاً كما و مرگ تا 72 ساعت پس از مصرف مي شود . به گفته ي دكتر امام هادي ، عوارض گوارشي معمولاً 5 تا 10 دقيقه پس از مصرف ايجاد شده و سپس ساير علائم ظاهر مي شود . عوارض حاد ناشي از مصرف اين قرص كه معمولاً دقايقي پس از استنشاق گاز فسفين ظاهر شده مي تواند شامل سردرد ، گيجي و خواب آلودگي شديد ، خستگي سرفه ي شديد همراه با خلط سبز رنگ ، اختلال در حركت و تكلم ، تنگي نفس ، تهوع و استفراغ ، درد معده و اسهال باشد .

  • مسموميت ناشي از خوردن اين قرص با چه علايمي بروز مي كند؟

معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي تصريح كرد : مسموميت ناشي از خوردن قرص برنج عموماً شامل تهوع و استفراغ ، درد معده ، اسهال ، تنگي نفس ، احساس سرما ، عطش فراوان ، سردر تشنج و كما است . مرگ بين 30 تا 60 درصد موارد مسموميت معمولاً در ساعات اوليه و حداكثر تا 72 ساعت بعد روي مي دهد .

  • قرص برنج در چه صورتي مرگ را به دنبال دارد ؟

دكتر هادي با بيان اينكه علائم ناشي از استنشاق مزمن آن بصورت كاهش اشتها ، كاهش وزن ، كم خوني ، شكستكي خود بخود استخوان است . به ايسنا گفت :مرگ به دنبال مصرف نيمي از قرص و يا 1/5 گرم مي تواند ايجاد شود . وي از ديگر عوارض جانبي ناشي از مصرف قرص برنج را در سيستم قلبي و عروقي ، تپش قلب ، اختلالات هدايتي قلب ، افت فشار خون ، عدم فعاليت ماهيچه ي قلب ، نارسايي احتمالي قلب و شوك از عوارض كشنده ناشي از مصرف فسفين است عنوان كرد . به گفته ي وي اين قرص در دستگاه تنفسي نيز به تنگي نفس ، تنفس ضعيف و سطحي منجر مي شود و با آسيب در دستگاه گوارش نيز فرد دچار تهوع ، درد معده و اسهال  منجر شده و در كبد زردي و در كليه نارسايي ها بروز مي كند .

  • پس از مشاهده ي علائم چه اقدامي بايد انجام داد ؟

بايد پس از مشاهده ي اولين علائم مسموم را به هواي آزاد برده تا در صورت هوشياري و مصرف خوراكي با ايجاد تهوع ، سعي در خارج كردن ماده ي سمي از معده كرده پس از شستن معده ي بيمار با چهار ليتر آب به دادن زغال فعال اقدام كنيد .

همچنين در مورد افرادي كه دچار تنگي نفس شده اند ، بايد اكسيژن رساني صورت گيرد ؛ زيرا بهبودي و زنده ماندن بيمار به درمان به موقع و نيز ميزان آسيب كليه و كبد مرتبط بوده كه وابسته به ميزان سم مصرف شده مي باشد . درمان اختصاصي بيماري تزريق سولفات منيزيم وريدي است .

 

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."